G

 

kultura poslanica

 

 

KULTURA POSLANICA

 

 

autor: Maja Mrđenović

 

POSLANICA

Kultura nije za dosadne

Pozorište - zastarelo. Knjiga - oduzima previše vremena. Balet - dosadan. Klasična muzika - za starije generacije. Slikarstvo - samo na času likovnog.
Ako ste u glavi štiklirali bilo koju od ovih rečenica kao tačnu, dozvolite da vas ispravim. Iza gorepomenutih umetničkih formi krije se uzbuđenje, zabava, smeh, suze...

Umetnost nam se servira kao naporna obaveza. Mnogi intimno smatraju da je ugled u društvu jedini razlog zbog kog svako od nas treba da prati i poznaje kulturna dešavanja. Istina, u umetnost se danas ne ulaže mnogo, dok rijaliti programi i neukusna muzika cvetaju.

Često oko sebe čujem ljude kako tvrde da ne čitaju knjige jer nemaju vremena. Istu tu osobu lako ćete uhvatiti kako satima sedi na svojoj fotelji i praznog pogleda prati rijaliti programe. Zbog čega tolika fascinacija tuđim dosadnim, čak i besmislenim životima, nije mi jasno. 

Pretpostavljam da se svako oseća bolje kada vidi da nije toliko nisko pao kao neko drugi. Ili jednostavno idemo logikom: „On je zvezda na televiziji, a ni po čemu nije poseban. Dakle, ja ću proći još i bolje u životu.“ Razumem, ne opravdavam.

Umesto toga, daću vam jedan predlog. Ako želite da ispitate sebe, pokušavate da odgovorite na neka životna pitanja ili imate potrebu da se osećate vrednim ili doživite nešto što je vredno, prošetajte, na primer, do pozorišta. Vezaćete se za likove u predstavi baš kao što ste se vezivali i za rijaliti zvezde. 

Ključna razlika leži u tome što ćete shvatiti da želite više od onoga što jeste. I boriti se za to, umesto što se zadovoljavate saznanjem da možda niste baš toliko loši kao što je tamo neka diva. Dajte kulturi šansu. Pomozite time sebi, a i zemlji u kojoj živite.

izvor: kurir-info.rs ›››

G

 

kultura poslanica

 

 

KULTURA POSLANICA

 

Na ovim prostorima nikad nije bilo dobro znati mnogo ni pričati da znaš mnogo.

kultura poslanica

G